Waar komt de postduif vandaan

Iedereen verbaast er zich over hoe het een postduif lukt om de weg naar huis terug te vinden. Breng een postduif bijvoorbeeld 400 km weg met de auto, laat hem los en hij vliegt binnen een paar uur terug naar huis. Omdat een postduif dat zo goed kan, werd hij al eeuwen geleden gebruikt om berichten mee te versturen. Later gingen mensen ook wedstrijden met duiven organiseren. En dat gebeurt nog steeds!

De postduif of sportduif stamt vrijwel zeker af van de rotsduif (Columba livia). Deze leeft in middelgebergten, en dan vooral langs kusten en op zeekliffen. Je komt de rotsduif onder andere tegen in Groot-Brittannië en in de landen rond de Middellandse Zee.

Geschiedenis

Al ver voordat onze jaartelling begon, werden in landen als Perzië, Griekenland en Egypte duiven gehouden. Hierdoor kwam er een tamme duivensoort. Deze tamme duiven werden vooral gebruikt voor consumptie. Hierna gingen de Romeinen en Grieken de duiven ook gebruiken voor het versturen van berichten. 

In de 16e eeuw kwamen de eerste ‘duivenhokken’. Het waren onderkomens in de vorm van torens en deze waren eigendom van de edelen. De meeste jonge duiven at men op. Verder gebruikte men de ontlasting van de om het land te bemesten.

De postduivenhobby waarbij men wedstrijden ging houden, is tussen 1815 en 1825 in België ontstaan. Het idee ontstond om duiven te gaan kweken die snel naar hun hok terugkeren. Vanuit België verspreidde de hobby zich over Europa en ook in Nederland werd het houden van duiven populair.

Mannetje of vrouwtje

Een mannetjes duif wordt doffer genoemd, een vrouwtje duivin. De doffer is meestal forser en krachtiger gebouwd dan de duivin, heeft grotere neusdoppen, een langer borstbeen en bredere slag- en dekpennen.

Lichaamsbouw

Een postduif kan snel en lang te vliegen. De lichaamsbouw van de duif is hier helemaal op aangepast. Zo zijn de meeste botten van binnen hol. Hierdoor is de duif niet zwaar. Een postduif heeft ook twee hele sterke borstspieren. Deze spieren gebruikt de duif om de vleugels op en neer te bewegen. 
De lichaamstemperatuur van vogels is veel hoger dan bij zoogdieren, namelijk 41ºC. Dat is omdat het vliegen veel energie kost en de duif daarom een hogere verbranding nodig heeft.

Van ei tot vliegende postduif

De postduif groeit heel erg snel in vergelijking tot andere dieren. Wanneer een jonge duif uit het ei komt, is het niet veel groter dan een duim en weegt het ongeveer 20 gram. Na vijf weken weegt de duif al 300 gram en wordt hij ook niet veel groter meer. 

Als een duif geboren wordt is deze blind en naakt. De duif is met een beetje geel dons bedekt. De eerste dagen krijgen ze zogenaamde 'kropmelk' gevoerd. Eiwitrijk voedsel dat aangemaakt wordt in de krop van zowel doffer als duivin. Na zes dagen gaan de ogen van de duif open. Vanaf dat moment krijgt hij geen kropmelk meer, maar granen. 

Na ongeveer drie weken is de duif zelfstandig en gaat hij zelf eten en drinken. Als ze vier weken oud zijn, beginnen ze te vliegen. Vanaf ongeveer een half jaar zijn de duiven geslachtsrijp.


Bron: NPO

Meest recente reacties

13.10 | 19:06

Hallo Johan dat kan neem even contact op met mij tele 06-48890177

Wim Klomp

13.10 | 18:01

Hallo ik ben woonachtig in lopik . Is het mogelijk om lid te worden van de de groene olijftak. Ik heb nog geen coördinaten . Mijn hokje staat ten hoogte van de voetbalvelden tussen de lekdoek en n 210

02.09 | 19:27

Voor meer informatie, bel 06-48890177 (Wim Klomp)

03.08 | 09:56

Hallo,

Is het mogelijk om dit gebouw te huren? Zo ja hoe veel zal dit kosten?

Met vriendelijke groeten,
Renske Dam

Deel deze pagina